Increase font size Default font size Decrease font size Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size
OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Услуги PDF Испечати Е-пошта
Освен хотелските услуги што се нудат во нашите современи хотели, Баwиште и Косоврасти, Дебарски бањи -Цапа воглавно се орiјентирани на медицински услуги. Дебарските бањи Цапа располагаат со термо-минерална вода, со температура од 38 °C, која е рангирана на прво место во Европа и на трето место во светот за лековито дејство и минералниот состав на водата, анализи овие направени од познатиот балнелошки институт АКАО од швајцариа.   

       И  како да не беше доволно сето ова, овој бањски центар е опремен со модерна апаратура за електротерапија, а за нашите посетители се грижат преку 150 вработени меѓу кои 4 специјализирани лекари, 1 општ лекар и над 40 физиотерапеути и медицински сестри од кои две се на 24 часовна услуга на пацјентите.

Освен хидротерапија, нудиме и:

     Мануелна масажа 
     Кинези терапија 
     Електро стимулации
     Вакум
     Магнетна терапија 
     Терапија со ултра тон
     Интерферент на струја 
     Терапиа со ласер
     Терапиа со инфра црвени зраци
     И други.

          
      Хидротерапија, порано позната и како хидропатија ја употребува термоминералната вода за лекување и рехабилитација на болестите. Ова терапија се применувало уште од античките времиња на Египет, Грција и Рим. Тоа во почтокот се употребувало  за лечење на реуматските  болести а покасно почнува да се употревува за лечење на разни мускуларни и скелетски болести како што се : артрити, спондилози, болести од дискусот на кичмата, рани од последици на изгореници и инфекции и  на многу други болести. Исто така голем успех хидротерапијата има и на лечење на ортопедските и неуролошките болести.
     Ова терапија освен добрите  ефекти што ги дава самата термоминерална вода на овие бањи, во комбинација со разни вежби во базени пациентот побрзо и полесно се рехабилитира. Се безброј  случаевите кога наши пацјенти болни од разни парализи по апликација на хидро -терапии, повторно се станати  на свои нозе.


     Мануалните масажи се употребуват за  намалување на притисокот што се резултат од болките, ја подобруват циркулациата на крвта, нормализират мускулатурата и а подобруват општата состојба на пациентот манипулирајќи со притискање над телото на пациентот комбинирајќи го тоа со движење и вибрирање, мануалните масажи лекуваат многу болести како: пост-траумаска состојба на коските и мускулите, хроничните болки,мускуларните атропии идр.Исто така мануалната масажа се аплицира за намалување на стресот како и за релаксирање.

   
    Кинезитерапија е врста на терапија што се аплицира претежно кај пациентите што имаат проблеми со движење на мускулите. Со помош на  разни вежби и апарати за фитнес се инсистира да мускулатурата зема потребен еластицитет за да му овозмужува на пациентот нормално движење во секојдневните  активности.


     ТЕНС терапија е кратенка што доаѓа од англискиот збор што на превод има значење на нервна транскутна стимулациа со струја. Ова терапија се дава со помош на ТЕНС апаратот и се аплицира во случај  кога болката доаѓа како резултат на нервно отштетување. Публикацијата на студијите од страна на "NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE" покажуваат дека иако ова врста на терапија почна да се аплицира во последно време, тaа сепак има постигнато  големи резултати, нарочито за болките на  'рбетниот столб.


     Електротерапија употребува струја со доста низок интезитет, т.е. маса која овозможува оспособување на мускулатурата и зглобовите. Се аплицира ставајќи ги диодите или апаратот за електростимулирање на местото каде пациентот осеќа болка на мускулите. Интезитетот се прилагодува на таа маса што ќе создава електрични масажи кај мускулите.                  

 
< Претходно   Следно >

sto kazuvaat nasite pacienti

Na gjeni edhe n Facebook

Anketa

Колку пати сте ги посетиле нашите бањи?