Increase font size Default font size Decrease font size Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size
OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Лекување на болести PDF Испечати Е-пошта

На ова страница можете да го најдете списокот на болтести кои успешно се лекуваат или имаат успех при намалување на болките. Доколку сте заинтересирани за подетални информации за вашата болест, ве молиме испратете ни по маил детални информации и ќе бидете контактирани од еден од нашите лекари

 

 

Заболувања на локомоторен апарат
Хронични запаливи ревматични заболувања
Хронични ревматични полиартритис
Анкилозантен спондилитис
Ревматичен артритис
Други серонегативни артрити
Спондилоартрози
Заболување на меките ткива:
Периартрити
Тендинити
Миозити
Мускулни арофии
Карпал тунел
Склеродермија
 
Заболувања на нервниот систем
Заболувања на периферен нервен систем
Синдром на брахиален плексус
Лумбосакралнарадикулопатија
Парализа на фациален нерв
Полирадикулонеурити
Рехабилитација на невролошкиот дефицит после цереброваскуларни инсуити
Демијелизирани заболувања (Мултипна склероза)
Паркисиова болест
Церебрална парализа
Спиноцеребеларна атаксиа (Фриедерихова болест)
 
Заболувања на гастро-интестиналниот систем
Хроничен атрофицен гастритис
Гастропуоденален чир (гастродуоденален улцус)
Гастро-есофагална регургитација
Заболувања на жолчното кесе и жолчните канали (choleythiasis)
Запаление на слузницата на дебело црево (Colitis chronica)
Долготраен запек (Опстипација)
 
Заболувања на респираторниот систем
Хроничен бронхитис
Бронхиална астма
Заболувања на горните дишни патишта:
Синуси
Ринити
Фарингити
Ларингити
 
Заболувања на уро-гентиналниот систен
Хронични запаливи заболувања на бубрезите и бубрезните патишта
Песок во бубрезите и мокрачните канали (Nephrolithiasis)
Запаливи заболувања на гениталните органи:
Вафинитис
Цервицитис
Ендометритис
Овариална инсуфициенција
Примарен и секондарен женски стерилитет
 
Ендокрини заболувања
Дебелина (Obesitas)
Хиперѕрикемиа
 
Ортопедски заболувања и состојби после трауми
Рехабилитација после политрауми
Рехабилитација на фрактури
Луксации и сублуксации
Рехабилитација на пост трауматични контрактури
Пред и после оперативни дископатии
 
Кожни заболувања
Ецземи
Псориазми
Кожни инфекции:
Дерматити
Цанлидиази
Тинеа Версиколор
Херпес Симплекс
Херпес зоостер
Акни


Кожни болести

И покрај тоа што во денешно време се постигнати врвни резултати за третманот на кожните болести, сепак балнеотерапијата останува една од најдобрите и најсигурните опции. Но овде треба да се спомнува дека мал број на термоминерални води во светот може да ги исполнуваат хемијските својства за третирање на овие болести, бидејќи бањите со големо количество на сумпор и хипотонична вода делуваат за лечење на кожните болести.
На овој контест Дебарските Бањи - Цапа раполагаат со термоминерални води што на перфектен начин помагаат за лечење на многу врсти на кожни болести како што се:
Псориза
Екзема
Дерматомукоза идр.
Посебни успеси се постигнати нарочито кај болестите на псориаза . Псориазата е хронична болест, непренеслива, инфламација (запалење) на кожата што се карактеризира со црвенило на зони покриени со бели лушпи. Еден до три посто од светската популација се болни од псориаза а со поголемо темпо во Европа и Северна Америка. Повеќе е изразена кај возраста од 15 до 45 години.
Хипотоничната вода и големата содржина на сумпорот овозможува овој балнеолошки центар да биде еден од најпрочуените не само во регионот туку и пошироко. Научните студии покажуваат за големо анти-фламаторно дејство на овие сумпорни води за псориазна болест. Пациентите што се третирани во Дебарските бањи за псориазните болести имале видно подобрување и стабилизирање на симптомите. Вреди да се истакне и тоа дека сме забележиле намалување на болните површини од псориаза и намалување на активитетот на болеста.

Овие два параметра што се спомнати погоре се важен показател што се применуваат во целиот свет во врска со псориазната болест. Во хистолошките егзаминации после завршување на балнеотерапијата е приметено намалување на имунитетните клетки и на некој токсични субстанци што се база за развиење на псориазата.
Др. Аритон Маќелара

 

Болести на нервниот систем

Термоминералните води на Дебарските Бањи - Цапа се хипертермални, радиоактивни, богати со олигоелементи, и оваа содржина на водата со физичките ( термички и механички ) и хемијските својства овозможува да имаат куративен ефект на разни болести, речиси на сите системи на организмот . Третманот во нашите бањи има и куративен и превентивен ефект што помага за чување на едно здраво тело.
Во неурологија има куративен ефект кај многу функционални и органски болести и тоа во акутни и хронични фази .

Во многу случаеви освен термоминералните води се користат и додатни терапии како: медикаментозни терапии, физикални терапии ( електро, мануелни масажи ) и климотерапии .
Механизмот на делување консистира на температурата и хемијскиот состав на водата. Високите температури и впивање (апсорбирање) на хемијските елементи на водата (сумпор, железо, магнесиум сумпорните и углените односнокарбонските гасови) донесуваат до зголемување на циркулацијата на крвта на целиот организам почнувајќи од кожата, ткивата, подкожата, мускулите, внатрешните органи ; а оваа делува исто така на зголемување на дишењето и поттикнување на потта , зголемување на работата на срцето, и сите заедно делуваат за подобрување на функсионалноста на организмот и зголемување на одбрамбената (имунитетна) способност .

Најчести органски болести се болести на периферичен нервен систем како последица од различни трауми, инфламаторни (запалења) , компресии (стегнувања) со што доага до делимично прекинување (парези) или потешко оштетување (парализа) на тој нерв. Исто така чести се случаевите који ние ги лечиме се оштетувањата на нервниот ишијас, разни инфламаторни оштетувања како радикулите и васкуларните аксиденти или мозочните инфаркти што се последица од физички оштетувања при различни судари што создаваат инвалидитет (хемипареза или хемиплегит).Во нервните влакна на парализираните мускули делува позитивно зголемувајќи ја функциата, се намалува инфламацијата на нервните влакна или на атрофираните нерви и на истите им помага да се вратат во функција.

Др. Спец. Мубера Ќемали

 

 

Болести на локомоторниот систем

Локомоторниот систем е доста важен дел во организмот што ги овозможува функциите на движење, задржување стабилност на телото и неговото координирање. Болките што се создаваат од овој систем се страшни но многу е потешко ако се замисли дека не можеш да живееш еден нормален живот ако овој систем не функционира како што треба.

Целта на оваа референца е како делуваат термо-минералните води со термичките, хемијските и механичките ефекти кај реуматските болести. Термо-минералните води делуваат во реактивирање на оштетените функции на движење како што се компликации (проблеми) кај кичмата , компликации на контрактурите, анкилозите и мускулните атрофии. Термо-минералните води на Дебарските Бањи - Цапа имаат доста висока содржина на сумфор која е доста важна за кичмената капсула (артикуларе), апсорбирањето на сумпорот ја прави по мека за колебење. Сумпорот во телото не може да се земе со разни таблети или разни инекции туку единствен начин е да се зема преку кожата впвивајќи (апсорбирајќи) го тоа од термо-минералната вода. Нормално кај нас се препорачува од 10 - 15 дена лечење во нашиот бањски центар.

Се разбира освен термо-минералните води нашите пациенти ќе користат и мануални масажи, разни физикални терапии како и фанготерапија која доста успешно делува и се нуди само кај нас.

Др. Спец. Латиф Дика

 
< Претходно

sto kazuvaat nasite pacienti

Na gjeni edhe n Facebook

Anketa

Колку пати сте ги посетиле нашите бањи?